Jump to content
  • entries
    4
  • comments
    5
  • views
    2,676

14/09/2010

Sign in to follow this  
mauros200aris

1,825 views

14/9/2010

Έπειτα από καιρό, επιτέλους βρήκα λίγο χρόνο για να περάσω την καλωδίωση των ξένον αλλά και να εγκαταστήσω το γνήσιο παρκτρόνικ για το πίσω μέρος μόνο. Είναι πολύ πιθανό να το ολοκληρώσω βάζοντας και τους μπροστά αισθητήρες με όλα τα παρελκόμενά του αλλά αυτά θα γίνουν αργότερα .

Στο θέμα μας τώρα. Η καλωδίωση του autolevel για τα ξένον φάνταζε δύσκολη υπόθεση αλλά στη πορεία αποδείχτηκε παιχνιδάκι. Είναι πολύ απλή η κατάσταση αλλά πρέπει να βγάλεις κάποια πράγματα από το αμάξι και αυτά ήταν με τη σωστή σειρά τα εξής:

 το ξεβίδωμα του «νεροχύτη» μεταξύ καθαριστήρων και χώρου μηχανής

blogentry-1797-128783470966_thumb.jpg

 η αφαίρεση του φίλτρου καμπίνας

 η αφαίρεση της μπαταρίας και η αφαίρεση της βάσης της μπαταρίας που από κάτω της περνούν διάφορα καλώδια συμπεριλαμβανομένου και της καλωδίωσης του autolevel

blogentry-1797-128783469488_thumb.jpg

 αφαίρεση πλαστικού καλύμματος στη καμπίνα επιβατών κάτω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού

 αφαίρεση πλαϊνού δεξιού πλαστικού καλύμματος στη πλευρά του συνοδηγού

 αφαίρεση πλαστικού καλύμματος που βρίσκεται κατά μήκος της πόρτας του συνοδηγού

 αφαίρεση – σήκωμα τσιμούχας πλαισίου πόρτας συνοδηγού όπου χρειάζεται

blogentry-1797-128783518433_thumb.jpg

 αφαίρεση πίσω δεξιάς επένδυσης επιβατών

blogentry-1797-12878345712_thumb.jpg

 αφαίρεση πλαϊνής δεξιάς μοκέτας στο πορτ-μπαγκάζ και

 αφαίρεση επένδυσης πατώματος πορτ-μπαγκάζ

Εφόσον κάνουμε αυτά για αρχή ξεκινάμε και απλώνουμε την καλωδίωση από:

1. το αριστερό μπροστινό εννοείται φανάρι που συνδέουμε μία φύσα

blogentry-1797-12878347463_thumb.jpg

2. περνάμε μέσα από την ασφαλειοθήκη που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του χώρου της μηχανής όπου και συνδέουμε μία από τις φύσες στο λεγόμενο front SAM

blogentry-1797-128783467503_thumb.jpgblogentry-1797-128783459871_thumb.jpgblogentry-1797-128783463428_thumb.jpg

3. αφού σηκώνουμε ελαφρά με ένα κατσαβιδάκι το πλαστικό του νεροχύτη συνεχίζουμε την όδευση της καλωδίωσης περνώντας το καλώδιο και καταλήγουμε στην άλλη πλευρά που καταλήγουν και άλλα καλώδια

blogentry-1797-128783470966_thumb.jpg

4. Από εκεί ένα παρακλάδι της καλωδίωσης οδεύει στο μπροστινό φανάρι και κάτω από το φανάρι οδεύει άλλο ένα καλώδιο που συνδέεται με τον πρώτο αισθητήρα που τοποθετούμε στο μπροστινό ψαλίδι

blogentry-1797-128783472829_thumb.jpg

5. Πίσω πάλι στο χώρο της μπαταρίας συνεχίζουμε την όδευση της καλωδίωσης η οποία είναι έτοιμη να περάσει στο εσωτερικό της καμπίνας στη πλευρά του συνοδηγού , η καλωδίωση περνά από αναμονές έτοιμες που βρίσκονται σε εκείνο το σημείο και συνδέουν το χώρο του κινητήρα με την καμπίνα.

blogentry-1797-128783469488_thumb.jpgblogentry-1797-128783477628_thumb.jpg

6. Εφόσον είμαστε μέσα στη καμπίνα, πλέον η όδευση είναι απλή. Και τι σημαίνει απλή; Περνάμε την καλωδίωση μέσα σε καλωδιώδρομο που υπάρχει στο εσωτερικό του μαρσπιέ μέχρι πίσω και με το που φτάσουμε πορτμπαγκάζ υπάρχουν αναμονές πάλι που συνδέουν την κάτω πλευρά του αυτοκινήτου με το πορτμπαγκάζ. Εκεί κουμπώνει η φύσα για τον πίσω αισθητήρα.

7. Στη συνέχεια σηκώνουμε πάλι το αμάξι ΠΑΝΤΑ με σωστό γρύλο συνεργείου. Εάν έχουμε και σταντ να μείνει εκεί μόνιμα ακόμα καλύτερα.

8. Την τοποθέτηση των αισθητήρων την έκανα σύμφωνα με τις εικόνες που μου έδειξε ο Στηβ από το δικό του site. Δείτε εδώ, στις τελευταίες φωτογραφίες της σελίδας αυτής.

9. Τα φανάρια τα ξαναρύθμισα διότι πλέον με το autolevel τα φανάρια δούλευαν στα σωστά όρια.

Γενικά φάνταζε δύσκολη αυτή η προσθήκη αλλά τελικά ήταν πολύ απλή. Ήθελε απλά πολύ ξήλωμα που άμα ξέρεις είναι απλό.

Κωδικοποίηση δεν χρειάστηκε να κάνω γιατί παρατήρησα ότι τα φανάρια λειτουργούν όπως πρέπει στις κλίσεις του δρόμου χωρίς να «τυφλώνω» τους απέναντι.

Το παρκτρόνικ παρότι το εγκατέστησα( κατέβασμα προφυλακτήρα, τρύπημα προφυλακτήρα σε συγκεκριμένες θέσεις για τους εργοστασιακούς αισθητήρες ) και σύνδεσα όλα τα εξαρτήματα, δεν λειτουργεί για κάποιο λόγο. Πάροτι το σύνδεσα στο SAM που υπάρχει και πίσω, στην κατάλληλη θέση (νομίζω). Οπότε μόνο οπτικά μέσα και έξω υπάρχει αυτό το αξεσουάρ.

Θα το εξετάσει ο «γιατρός» του Club βεβαίως βεβαίως, όταν θα ανέβω στα όμορφα Ιωάννινα.

Όταν θα πάω εκεί , δεν θα πάω μόνο για αυτό αλλά και για να κάνω μία μετατροπή ακόμα που πάντα ήθελα αλλά κανείς δεν είχε καταφέρει (ούτε καν ο Στηβ) αλλά κατάφερε ο giannisanag και φυσικά ο «γιατρός» μας papalos. Εγκατάσταση των οργάνων από 209 clk.

Το έχω ήδη στα χέρια μου, τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο και μετά βουρ στο Γιώργο για την κωδικοποίηση του κοντέρ!

Ελπίζω να δουλέψει και το παρκτρόνικ. Μετά από αυτά κάποια στιγμή σειρά θα πάρουν λίγα ακόμα θέματα αλλά σε βάθος χρόνου.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους που έχετε διαβάσει το blog αυτό. Ελπίζω να σας βοηθώ και όχι να σας μπερδεύω εάν ψάχνεστε για κάποια από αυτά τα αξεσουάρ.

Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να μου στείλετε προσωπικό μήνυμα ή να γράψετε στο αντίστοιχο thread.

Όταν υπάρξει εξέλιξη με τα τελευταία που κάνω θα σας ενημερώσω.

Φιλικά,

mauros200aris

Ανδρέας Κουτσώφ

Sign in to follow this  


5 Comments


Recommended Comments

Μπράβο

Η εμπειρία που αποκτάς μέσα από αυτές τις μετατροπές είναι πολύ καλή και θα μας βοηθήσει σε ενδεχόμενες παρόμοιες ενέργειες

Να είσαι καλά

Share this comment


Link to comment

Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις...Χρησιμότατο το DIY για την αντικατάσταση των φαναριών...κάτι που θέλω να κάνω και εγώ απλώς είμαι στο σταδιο του ψαξίματος(πολυ δύσκολο)και αγοράς των bi-xenon.Τα 'ατιμα που θα πάει θα τα βρώ...

Και πάλι thanks

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×